Przejdź do treści
2 lutego, 2024

Światowy Dzień Kociewia

10 lutego, sobota, godz. 12.00, koszt 25 zł / Stara Kuchnia
Zapisy recepcja@palaceostromecko.pl


Światowy Dzień Kociewia 10 lutego 2024

Kuchnia Historyczna – to część Kuchni Pałacowej w Ostromecku. W czasie organizowanych spotkań będziemy zajmować się dziedzictwem kulinarnym województwa kujawsko-pomorskiego. Nie zabraknie historycznych przepisów, regionalnych zwyczajów oraz produktów tradycyjnych, a to wszystko połączone z degustacją.

Spotkania prowadzone są przez Annę Kornelia Jędrzejewską – kuratorkę sekcji Dziedzictwa Kulinarnego MCK w Bydgoszczy oraz kuchmistrza Błażeja Mirotę – szefa Kuchni Historycznej przy współudziale zaproszonych gości.

Wydarzenia organizowane są w Starej Kuchni – miejscu, w którym onegdaj przygotowywano pałacowe potrawy.  Inaugurujemy cykl w Światowy Dzień Kociewia – 10 lutego

W programie:

• Kociewie i jego dziedzictwo kulinarne – Anna Kornelia Jędrzejewska – kurator sekcji Dziedzictwa Kulinarnego MCK

• Fjut kociewski na maślance – prezentacja i degustacja regionalistka Magdalena Potulska

• Zylc kociewski – prezentacja i degustacja kuchmistrz Błażej Mirota – szef kuchni Historycznej Pałace Ostromecko