Szanowni Państwo,
Serdecznie zapraszamy wszystkich smakoszy gęsiny, bo jak wiemy, najlepsza jest gęsina na św. Marcina! Od dziś nasza pałacowa kuchnia oferuje sezonowe menu, oparte oczywiście na gęsinie i to tej najwyższej jakości, pozyskanej z gęsi kołudzkiej, z hodowli nadzorowanych przez Instytut Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego. Dania, które tym razem zaproponował nasz Szef Kuchni Historycznej – Kuchmistrz Błażej Mirota – pełnymi garściami czerpią z tradycji staropolskich i regionalnych, choć czasem z zaskakującym nawiązaniem do inspiracji bardzo współczesnych, jakim jest streetfood.
Zatem żeby Państwa nie pozostawiać w niepewności, w naszej jesiennej karcie znajdą Państwo następujące gęsinowe delicje:
Przystawki
– Okrasa z gęsi podawana z mixem sałat z Gzina, na winegrecie z gęsiego tłuszczu i z piklami, pieczywo,
– Półgęsek wędzony na zimno, podawany z mixem sałat oraz winegretem na gęsim tłuszczu
Leberka gęsia z powidłami strzeleckimi, z puree z wędzonego jabłka, z bukietem buraków piklowanych z Gzina,
Zupy
– Czernina kujawska z brzadem (regionalnym suszem owocowym) i domowymi kluseczkami,
– Gęsi-nova polewka grzybowa z żołądkami,
Dania główne
– Duet z gęsi w sosie własnym, na kapuście unisławskiej, blanszowanej w piwie z fjutem kociewskim, podawany z kluskami śląskimi oraz ze smażonym jarmużem,
– Pierogi z gęsiną, podawane z mixem sałat z Gzina, z sosem ziołowym oraz piklami pałacowymi,
– Gęśburger w bułce pszenno-owsianej z plastrem z półgęska i „gęsią krewetką”, konfitura z czerownej cebuli i śliwek, grillowana gruszka, domowy majonez z czosnkiem, frytki.
Oczywiście zachęcamy także do śledzenia naszej zakładki, w której zawsze znajdą Państwo aktualne menu: Jadalnie Pałacowe.
Rezerwacji stolika można dokonać pod numerem +48 785 251 162. Zapraszamy!