Przejdź do treści
31 marca, 2021

Smaki Kujaw i Pomorza – Zapraszamy do Ostromecka

Rafał Godziemski podzielił się z widzami, aż trzema przepisami, na pyszne wielkanocne potrawy.

W Odcinku Wielkanocnym Rafał Godziemski podzielił się z widzami, aż trzema przepisami, na pyszne wielkanocne potrawy.

Smaki Kujaw i Pomorza – to ceniony program kulinarny, gdzie Rafał Godziemski, szef restauracji Memo at Home, prezentuje specjały z naszego regionu

Zapraszamy do obejrzenia filmu

Tym razem gotujemy w dawnej hrabiowskiej kuchni Pałacu w Ostromecku! Jakie potrawy mogły tu powstawać, na przykład w okresie postu?

Za postną potrawę uważano na przykład ogon bobra, który był rarytasem na pańskich stołach. Pojawiały się na nich także ryby gotowane w mięsnych sosach. Kaczki potrafią pływać, więc zjadano je z czystym sumieniem. Uważano, że to prawie ryby – Rafał Godziemski opowiada, jak dawniej próbowano obchodzić kulinarne reguły.

Więcej ciekawostek dotyczących ówczesnego życia oraz zapomnianych już dziś zwyczajów zobaczycie w filmie.

A co dobrego trafi na stół?

Łosoś w sosie czosnkowo-miodowym

Śledzik z bekonem

Pierś z kurczaka z serowym farszem

Więcej o Smakach Kujaw i Pomorza

Smaki Kujaw i Pomorza - Zapraszamy do Ostromecka