Smaki Kujaw i Pomorza – Zapraszamy do Ostromecka

W Odcinku Wielkanocnym Rafał Godziemski podzielił się z widzami, aż trzema przepisami, na pyszne wielkanocne potrawy.
Smaki Kujaw i Pomorza – to ceniony program kulinarny, gdzie Rafał Godziemski, szef restauracji Memo at Home, prezentuje specjały z naszego regionu
Zapraszamy do obejrzenia filmu
Tym razem gotujemy w dawnej hrabiowskiej kuchni Pałacu w Ostromecku! Jakie potrawy mogły tu powstawać, na przykład w okresie postu?
– Za postną potrawę uważano na przykład ogon bobra, który był rarytasem na pańskich stołach. Pojawiały się na nich także ryby gotowane w mięsnych sosach. Kaczki potrafią pływać, więc zjadano je z czystym sumieniem. Uważano, że to prawie ryby – Rafał Godziemski opowiada, jak dawniej próbowano obchodzić kulinarne reguły.
Więcej ciekawostek dotyczących ówczesnego życia oraz zapomnianych już dziś zwyczajów zobaczycie w filmie.
A co dobrego trafi na stół?
Łosoś w sosie czosnkowo-miodowym
Śledzik z bekonem
Pierś z kurczaka z serowym farszem
Więcej o Smakach Kujaw i Pomorza