Przejdź do treści
Edukacja

„Ryby po bydgosku”. Festiwal kulinarno-kulturalny

Handlarki sprzedające śledzie z beczek na rynku w Bydgoszczy - Rybi Rynek - Listopad 1925

19.09.2021 12.00 - 18.00Wkrótce

ulica Spichlerna (przestrzeń między Muzeum a Barką Lemara)

Handlarki sprzedające śledzie z beczek na rynku w Bydgoszczy - Rybi Rynek - Listopad 1925
Fot. Handlarki sprzedające śledzie z beczek na rynku w Bydgoszczy – Rybi Rynek – Listopad 1925 za: //pl.wikipedia.org/wiki/Rybi_Rynek

W ramach TehoFest 2021, 19 września 2021 roku Kuchnia Pałacowa Sekcja Dziedzictwa Kulinarnego w Ostromecku oraz Muzeum Legend Szyperskich Barka Lemara, sekcje Miejskiego Centrum Kultury w Bydgoszczy zapraszają na wydarzenie współorganizowane z Muzeum Okręgowym w Bydgoszczy. Festiwal ma na celu przybliżyć tradycje związane z rybołówstwem, handlem i wyżywieniem w Bydgoszczy w kontekście wody. Zorganizowany jest w ramach Teho-Festu – święta Szlaku Wody, Przemysłu i Rzemiosła TeH2O, wpisuje się także w Europejskie Dni Dziedzictwa odbywającego się w tym roku pod hasłem „Smaki dziedzictwa”. Szczegóły na stronach internetowych organizatorów.

W ostatnich latach Zespół Pałacowo – Parkowy w Ostromecku przechodzi swoistą metamorfozę. Historia miejsca, pałaców, parku oraz osób tu mieszkających, pracujących i odwiedzających jest na nowo interpretowana i prezentowana zarówno lokalnej społeczności, jak i turystom odwiedzającym „bydgoski Wilanów”. – Doświadczanie Ostromecka wiąże się z symfonią zmysłów. Poruszając się w przestrzeni parkowo-pałacowej aktywizujemy kolejno: wzrok (piękno architektury i przyrody), dotyk (kontakt z oryginalnymi wnętrzami, zabytkami i pomnikami przyrody), węch (zapachy kwiatów, drzew) oraz słuch (dźwięki gromadzonych instrumentów oraz muzyki koncertowej). Do wymienionych zmysłów dołączamy kolejny: smak. Z wielką przyjemnością zapowiadamy Państwu nowy projekt – cykl spotkań, wydarzeń, animacji oraz prezentacji związany kulinariami. Wraz z naszymi kuchmistrzami i interpretatorami dziedzictwa kulinarnego z Pałaców Ostromecko przygotowywać będziemy kolejne atrakcje, których tematyka skupi się na historii wyżywienia – informuje z Anna Kornelia Jędrzejewska – badaczka regionalnego dziedzictwa kulinarnego, kuratorka i muzealniczka.

19 września 2021, niedziela, godz. 12.00-18.00, ulica Spichlerna (przestrzeń między Muzeum a Barką Lemara)