Przejdź do treści
20 września, 2021

Festiwal kulinarno-kulturalny, a w nim „Bydgoska bułka szyperska”

Ryby po Bydgosku

Anna Kornelia Jędrzejewska razem z Piotrem Lenartem z Niech Cię Zakole i Błażejem Mirotą, zastępcą szefa kuchni w Restauracji Pałacowej opowiedzieli o rybnych przysmakach: Bydgoskiej bułce szyperskiej i Masełku śledziowym.

W niedzielę, 19 września 2021, przy ulicy Spichlernej (przestrzeń między Muzeum a Barką Lemara) odbył się Festiwal kulinarno-kulturalny, pn. „Ryby po bydgosku”.

W programie kulinarnym znalazły się takie wydarzenia:

– „Jedz ryby! – gawęda, pokaz i degustacja – Piotr Lenart I Niech Cię Zakole

– „Bydgoska bułka szyperska” – degustacja nowego dania, inspirowanego historycznymi przepisami, Błażej Mirota- zastępca szefa kuchni Pałace Ostromecko, MCK

fot. Tatiana Adonis

Wykłady i oprowadzania:

Barka Lemara zaprosiła do zwiedzanie wnętrza kuchni szyperskiej – opowiedział o niej Adam Gajewski kurator sekcji Dziedzictwa Lokalnego Muzeum Legend Szyperskich, MCK

Prelekcja: Bydgoska książka kucharska? Dawne i współczesne przepisy kulinarne związane z Bydgoszczą, Anna Kornelia Jędrzejewska zaprosiła na spotkanie.

– Anna Kornelia Jędrzejewska razem z Piotrem Lenartem z Niech Cię Zakole i Błażejem Mirotą, zastępcą szefa kuchni w Restauracji Pałacowej w Pałacu Nowym w Ostromecku opowiedzieli o rybnych przysmakach: „Bydgoskiej bułce szyperskiej” i „Masełku śledziowym”. To pierwsze nowości Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego MCK.

Więcej szczegółów w relacji Radia PIK

fot. Tatiana Adonis. Dziękujemy za możliwość udostępnienia.

Festiwal odbył się w ramach TehoFest 2021. Kuchnia Pałacowa Sekcja Dziedzictwa Kulinarnego w Ostromecku oraz Muzeum Legend Szyperskich Barka Lemara, sekcje Miejskiego Centrum Kultury w Bydgoszczy współorganizowały to wydarzenie z Muzeum Okręgowym w Bydgoszczy. Festiwal miał na celu przybliżyć tradycje związane z rybołówstwem, handlem i wyżywieniem w Bydgoszczy w kontekście wody. Zorganizowany został w ramach Teho-Festu – święta Szlaku Wody, Przemysłu i Rzemiosła TeH2O, wpisując się także w Europejskie Dni Dziedzictwa odbywającego się w tym roku pod hasłem „Smaki dziedzictwa”.