Przejdź do treści
10 listopada, 2022

Cynamonowe sucharki Marszałka

Talerz z kromami chleba z cukrem, rogalikami i ciastkami w kształcie kluczy.

W poszukiwaniu historycznych inspiracji kulinarnych w związku z Narodowym Świętem Niepodległości, Sekcja Dziedzictwa Kulinarnego MCK w Bydgoszczy sięgnęła po ulubione łakocie Marszałka Józefa Piłsudskiego.

Historyczny przepis kulinarny na sucharki znajduje się w Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku. Aleksandra Piłsudska – żona Marszałka – wspominała: „Zawsze też były w domu litewskie sucharki zrobione ze specjalnych bułeczek, posypane cukrem i cynamonem…” Marszałek wypijał do nich duże ilości herbaty. Sucharki – wypiekane zgodnie z historyczną recepturą udostępnioną przez Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku – mogą stać się pysznym i oryginalnym smakołykiem w czasie świętowania Narodowego Święta Niepodległości przy wspólnym stole. Polecamy wspólne wypiekanie i degustowanie w gronie bliskich!

Wykonanie: Cukiernia Pałacowa w Ostromecku na odstawie przepisu cukierni Babeczki i Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku: https://muzeumpilsudski.pl/zostanwdomu-i-upiecz-sucharmarszalka/